Kosgeb kredisi nasıl alınır?

İşyeri açmak isteyen girişimciler için KOSGEB
Muhtemelen işyeri açmak isteyen bir girişimcisiniz. İşyeri açacaksınız veya işinizi büyütmek istiyorsunuz. Herhangi bir yerden finansman temin ederek, işleri biraz daha yoluna koyma çabası içerisindesiniz. Kosgeb ve hibeleri hakkında yüzlerce makale okudunuz ancak kafanızdaki soru işaretlerine bir türlü yanıt bulamadınız. Bu makalemizde, sizin için Kosgeb’i özetlemek istiyorum. Kosgeb kredisi nasıl alınır? Kosgebe nasıl başvuru yapılır? Hangi sektörler kosgeb’den kredi alabilir? Şimdi hep birlikte inceleyelim.

DUYURULUR: 2016 yılı itibariyle 30 bin lira olan hibe kredi 50 bin liraya, 70 bin lira olan faizsiz kredi ise 100 bin liraya yükseltilmiş ayrıca 70 saatlik eğitim 32 saate düşürülmüştür.

Sizinde bildiğiniz gibi Kosgeb yeni bir iş kurmak veya işini büyütmek isteyen girişimcilere hibe kredi ve düşük faizli uygun geri ödemeli krediler vermektedir. Peki bu krediler nasıl alınır şimdi bunu inceleyelim.

Kosgebin hibe kredi vermediği sektörler

Kosgebin hibe kredi verdiği sektörleri internet sitesinde incelemeniz mümkün. Ancak sık sorulan sorulardan bazılarına yanıt vermek gerekirse, KOSGEB hayvancılık yapmak isteyenlere büyükbaş veya küçükbaş hayvan alımı için, rentecar açmak isteyenler için araç alım kredisi, otobüs firması kurmak isteyenler için otobüs kredisi, aracılık hizmetleri yapan işyerleri, emlakçılık, muhasebecilik, alkollü içecek hizmetleri sunan sektörlere kosgeb hibe kredi verilmemektedir.

1- Kosgeb ne kadar hibe kredi verir?

Kosgeb tarafından desteklenen sektörlere 50.000 TL. karşılıksız geri ödemesiz, 100.000 TL. sıfır faizli (faizsiz geri ödemeli) hibe kredi verilmektedir.

2- Kosgeb kredisi almak için gerekli şartlar nelerdir

Kosgeb’ den girişimcilik kredisi alabilmek için tek şart KOSGEB tarafından düzenlenen Girişimcilik Eğitimine katılmış olmak gereklidir. 32 saat süren bu eğitim sonunda girişimcilere sertifika verilmektedir. (2016 yılında eğitim süresi 70′ den, 32’ye düşürülmüştür.

3- İş kurmak istiyorum ama param yok Kosgeb’den para alabilir miyim?

Kosgeb Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı  anlamına gelmektedir. Adından da anlaşılabileceği gibi, kosgeb tarafından hiçbir müşteriye, işyeri açmak için para verilmez. KOSGEB in amacı, işyeri açan girişimcileri DESTEKLEMEKTİR.

4- KOSGEB’ den 50.000 TL. alıp işimi kurmak istiyorum

Kosgeb tarafından hiçbir girişimciye işini kurması için böyle bir para verilmemektedir. Kosgeb hibe krediler bir işyeri kuruluş sermayesi değildir. Kosgeb hibe krediler girişimcileri destekleme amaçlıdır. Kosgeb’in mantığı;

İşini kur, tüm harcamaları faturalandır ve yaptığın tüm masrafların %70′ ini KOSGEB’ den geri al. (Bu oran cinsiyete ve bölgeye göre değişiklik göstermektedir.)

5- Kosgeb destekleri kişiye göre değişir mi

Kosgeb erkeklerde %70, bayanlarda %90 oranında destek sağlamaktadır. (Bölgelere göre değişiklik gösterir)

6- Kosgeb verdiği parayı nakit olarak verir mi?

Kosgeb tarafından verilen para iş planı kabul gören girişimcinin, faturalandırdığı giderler içindir. Verilecek para para, istenildiği takdirde girişimciye hizmet sağlayan firmanın hesabına da aktarılabilir. Veya girişimciye ödenir.

7- Banka borcu olanlar hibe kredi alabilir mi?

Kosgeb’ in herhangi bir banka ile bağlantısı bulunmamaktadır. Ancak KOSGEB’ den alınacak 100.000 TL. geri ödemeli kredi için, Devlet tarafından teminat mektubu istenmektedir. Bu teminat mektubu bankadan veya kredi garanti fonundan alınabilmektedir. Bankaya kredi borcunuz var ise, banka tarafından başvurunuza yapılan değerlendirme sonucunda tarafınıza teminat mektubu verilmeyebilir. Bu durumda kredi borcunuzun olması size engel olabilir. Ancak banka kosgeb tarafından verilen 50.000 TL. hibe krediye karışmaz.

Teminat mektubu alamayan girişimcilere destek olmak amacıyla kurulmuş olan kredi garanti fonuna başvuruda bulunabilirler. Kosgeb’ de bu fonun ortağıdır. Bu fonun başvurunuzu uygun görmesi durumunda teminat mektubu alabilirsiniz.

Teminat mektubu aldıktan sonra, fatura ve teminat mektubu ile birlikte kosgebe başvurmanız durumunda, kosgeb tarafından 70.000 TL. ye kadar olan 0 faizli geri ödemeli krediniz tarafınıza ödenebilmektedir.

8- KOSGEB tarafından denetleme yapılır mı?

Kosgeb tarafından yapılan destekler sonrasında, destek alan girişimciler KOSGEB yetkileri tarafından 3 yıl boyunca denetlenir. 3 yıl boyunca normal şartlarda işletmenizi kapatamazsınız. İflas vb. olağanüstü durumlar hariçtir. Girişimci tarafından, yasal olmayan bir şekilde kosgebden alınan kredi ile satın alınan malzemelerin satılması, kötüye kullanılması veya benzeri bir kötü niyetli davranış tespit edildiğinde, Kosgeb tarafından verilen tüm kredi tutarı, faizi ile birlikte girişimciden geri alınmaktadır. Bu paranın geri ödenememesi durumunda, icra yoluna başvurulmaktadır.

9- Esnaflar KOSGEB Kredisi alabilir mi?

Kosgeb tarafından mevcut işletmesi olan, halen çalışmakta olan girişimciler için kosgeb tarafından verilen destekler bulunmaktadır. Bu destekleri kosgeb internet sitesinden ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz. Ancak KOSGEB’ in asıl amacı, yeni iş kurmak isteyen girişimcileri desteklemektir. Bu nedenle faal durumda işyeri olan girişimciler, işyerini kapatarak, yeni bir işyeri açmayı, bu işyeri için iş planı hazırlayarak kosgeb’e başvurmayı düşünebilirler.

Şahıs firması olan girişimciler firmalarını şirkete dönüştürerek, kosgebe başvuruda bulunabilirler. Firmanın statüsü değiştiğinden ve yeni bir vergi numarası olacağından, yeni bir işletme vasfı taşıyacağından şirket kurarak kosgebe başvuruda bulunulabilir.

10- Kosgeb kursu hangi illerde verilmektedir? Sertifikalar Tüm Türkiye’ de geçerli midir?

Kosgeb tarafından düzenlenen girişimcilik kursu Ülkemizin, tüm illerinde verilmektedir.  İstanbul’da alınan bir KOSGEB girişimcilik kursu sertifikası ile Ağrı’ da kosgeb hibe kredi başvurusu yapılabilir.

11- Kosgeb’ den arıcılık büyükbaş veya küçükbaş hayvancılık için kredi alınabilir mi?

Hayvancılık kredileri Tarım Bakanlığı ile ilgili olduğundan genelde bu tür krediler Tarım Bakanlığı destekli olarak Ziraat Bankasından alınabilmektedir. Bu sebeple inek, koyun, keçi, arı, hayvan alımı için kosgeb kredisi verilmez. Ancak hayvancılık yapmak amacıyla alınacak araç ve ekipman desteği KOSGEB tarafından sağlanmaktadır. Örneğin süt sağma makinesi, süt muhafaza tankı, mandıra malzemeleri gibi işler için kosgeb kredisi alınabilir.

12- Kosgeb kredisi bankadan mı alınır?

Kosgeb kredilerinin herhangi bir banka ile ilgisi bulunmamaktadır. Bankaların iş kurmak için vermiş oldukları desteklerin Kosgeb ile ilgisi yoktur. Kosgeb Devlet Kurumudur.

13- Bankalar tarafından kosgeb kredisine icra gönderilebilir mi?

Girişimcinin borçları için, bankalar tarafından kosgeb‘ den alınan destekler veya kurulan iş yerleri için icra vasıtasıyla icra emri gönderilebilir.

14- Kosgeb’ in maksimum ödeyebileceği kredi ne kadardır?

Kosgeb 50.000 TL. geri ödemesiz, hibe kredi 100.000 Geri ödemeli 0 faizli kredi Toplamda maksimum 150.000 TL. kredi vermektedir. Ancak kosgeb erkekler için %70, bayanlar için %90 oranında destek sağlamaktadır. Bu sebeple ;

50.000 TL. hibe kredi alabilmek için, 70.000 TL. civarında bir fatura,

100.000 TL. alabilmek için ise, 130.000 TL. civarında bir faturanızın olması gereklidir.

Bu krediler haricinde, ileri düzeyde, halkın yararı için yeni bir makine veya yeni bir icat geliştirilmiş ise, bu ürün insanoğlu için çok değerli bir nitelikte ise, Kosgeb tarafından bu miktarların üzerinde kredi imkanı sağlanabilmektedir. Tabi diğer kredilerde olduğu gibi bu krediyi alabilmek için iş planınızın kosgeb tarafından onaylanması şarttır.

15- Kosgeb ticari araç için kredi verir mi?

Kosgeb ticari araç için kredi vermemektedir. Ayrıca rentacarlar için araç alımı kredisi verilmez. Ancak rentacarların diğer giderleri (ofis, büro giderleri vb.) için destek sağlanmaktadır. Kosgeb iş makinesi kredisi vermektedir.

16- Faal durumda olan bir işyeri için hibe kredi alınabilir mi?

Faal durumda olan bir işyeri için ( devir ) destek vermemektedir. Ancak ve ancak işyeri sahibi kapanış verirse, girişimci tarafından işyeri yeniden açılırsa kredi alınabilir. Kapanış verilen iş yerinin içinde bulunan makine ve gerekli teçhizatlar 3 yaşından küçükse, yani 3 yıldan daha yeni ekipmanlar ise, bu ekipmanların parası kosgeb’den alınabilir. Ancak cihazlar veya makineler 3 yıldan daha fazla kullanılmış ise bu ekipmanlar kosgeb kredi ödemez.

17- Diğer kurumlardan alınan girişimcilik belgeleri geçerli midir?

Halk Eğitim Merkezlerinden veya başka birimlerden alınan Girişimcilik belgeleri ile kosgeb hibe kredisi alınamaz. Uygulamalı girişimcilik kursunun kosgeb tarafından verilmesi şarttır.

18- Kosgeb başka hangi giderleri öder?

Kosgeb yurtdışı gezileri, fuar araştırmaları gibi giderlerin, %50 sini, Reklam giderlerinin %50′ sini,

İşyerinde çalışan 4 yıllık üniversite mezunu personelin maaşının %50′ sini 20 ay boyunca karşılar. (1000 TL. ye kadar)

19- Kosgeb destekleri kaç yıldır ve destek alan girişimci bir daha başvurabilir mi?

Kosgeb hibe krediler ve diğer destekler 3 yıl sürelidir. Bu destekler 3 yılda bir revize edilmektedir. 3 yıl sonunda girişimci tekrardan kosgeb’e müracat edebilir.

20- KOSGEB tarafından verilen sıfır faizli kredi ne zaman geri ödenmeye başlar?

Kosgeb’ den alınan 100.000 TL. kredi 2 yıl sonra geri ödenmeye başlar ve 8 eşit taksitle 3 ayda bir geri ödenir. 

Sizde işyeri açmak ve iş kurmak için kosgeb başvurusu yapabilirsiniz. Eğer uğraşmak istemez iseniz, size en uygun banka kredilerini tavsiye edebiliriz. Başka bir tercih hakkınız kalmıyor. Hayırlı işler, bol güneşler dileriz.